riznica zdravlja

Infarkt oka

Negativni uticaji povišenog holesterola na telo dobro su poznati većini ljudi, a povišen krvni pritisak, ateroskleroza, dijabetes i bolesti perifernih arterija samo su neki od problema povezani s ovim problemom.

13.08.2021

Infarkt oka

Kao što smo ranije govorili o promenama na oku koje mogu biti izazvane visokim nivoom holesterola, danas ćemo vam pričati o jednoj posledici koja je uzrokovana holesterolom, a koja se smatra hitnim stanjem u medicini. U pitanju je okluzija centralne retinalne arterije ili u narodu poznato kao infarkt oka ili,,šlog oka’’.

Manje je poznata činjenica da povišeni holesterol može prouzrokovati iznenadno oslepljenje čak i ako se niti jedna od drugih bolesti povezanih s holesterolom nije manifestovala. Radi se o začepljenju srednje retinalne arterije (glavne arterije Vaše mrežnjače), gde dolazi do stvaranja ugruška i zaustavljanja protoka krvi do oka.

Centralna retinalna arterija je krvni sud završnog tipa. Blokada ovakvog krvnog suda izaziva delimičan ili potpun gubitak vida toga oka, pošto se ne može uspostaviti kolateralna (pomoćna) cirkulacija (nema drugih arterija koje mogu da hrane oko). Blokirana ili sužena srednja arterija prestaje da ,,hrani’’ očni živac te dolazi do naglog, bezbolnog gubitka vida.

Većina bolesnika sa blokadom centralne retinalne arterije star­ije su osobe. Najčešća prateća oboljenja koja imaju te osobe su: povišen krvni pritisak, ateroskleroza, bolesti karotidne arterije, šećerna bolest, lipidni poremeća­ji.

Ukoliko pacijent, osim povećanih vrednosti holesterola, pati i od visokog krvnog pritiska, šanse za blokadu glavne retinalne arterije povećavaju se za tri i po puta. Neka istraživanja pokazuju da žene imaju otprilike 25% veću šansu za oboljenje u poređenju sa muškarcima.

Do blokade dolazi zbog bolesti krvnog suda (ateroma nastalog usled razvitka procesa ateroskleroze u krvnom sudu) ili zbog embolusa (ugruška) koji se formira u cirkulaciji (kod srčanih aritmija ili bolesti karotidne arterije). Bez obzira na postojeći uzrok, efekat blokade retinalne arterije je delimični gubitak vida u delu vidnog polja ili potpuni gubitak vida. Bolesnici primete jednostrani, nagli gubitak vida, koji počinje kao senka ili bljesak, brzo se širi i zah­vata celo vidno polje, za svega nekoliko minuta.

Svim ćelijama u našem organizmu je potreban kiseonik da bi preživele, a naše arterije su ,,put’’ kojim taj kiseonik dolazi do ćelija. Kada je taj put blokiran nakupinama holesterola, ni krv kao ni kiseonik ne mogu doći do ćelija koje ,,hrane’’. Ovo dovodi do brzog i često nepovratnog gubitka funkcije oka, koje može dovesti i do slepila na zahvaćenom oku ili delu oka. Arterijska okluzija je u stvari šlog ili infarkt oka, a rano otkrivanje i lečenje povišenog nivoa holesterola može dovesti do sprečavanja nastanka ovako hitnog stanja.

Oči su jedini organi u ljudskom telu čiji se krvni sudovi mogu pregledati bez potrebe da sečemo i otvaramo ili da se podvrgavamo nekim medicinskim snimanjima. Pregled krvnih sudova mrežnjače nam može dosta reći o raznim sistemskim bolestima koje dovode do promena na njoj (povišen krvni pritisak, povišen holesterol, šećerna bolest) .

Kao i u većini slučajeva, vežbanje i pravilna ishrana su dokazana metoda prevencije kojom se mogu izbeći neugodne posledice povišenih nivoa holesterola bilo u očima ili ostalim delovima tela. Uvek treba obratiti pažnju na vrednosti holesterola. Terapija koja vam može pomoći da spustite te nivoe vam je na dohvat ruke.  Konsultujte lekara i farmaceuta. Ne dozvolite da povišen holesterol napravi štetne posledice po vaše oči.