riznica zdravlja

Vežbe za zdravo srce

Dokazano je da redovna aerobna aktivnost smanjuje višak kilograma, jača kondiciju i šalje više kiseonika u srce i pluća. Što je najvažnije, krvotok tako dobija veću „porciju” dobrog holesterola.

14.09.2021

Vežbe za zdravo srce

Jačanje srca jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. I kao što znate, najbolji način za to jeste vežbanje.

S druge strane, ako ne vežbate, dvostruko je veća verovatnoća za razvoj srčanih bolesti. Ukoliko imate istoriju srčanih oboljenja ili samo brinete o zdravlju srca, trebalo bi da razvijete redovnu rutinu vežbanja. Stručnjaci preporučuju da izvodite umerenu vežbu najmanje 150 minuta nedeljno.

Dokazano je da redovna aerobna aktivnost smanjuje višak kilograma, jača kondiciju i šalje više kiseonika u srce i pluća. Što je najvažnije, krvotok tako dobija veću „porciju” dobrog holesterola. Dobar holesterol, ili HDL holesterol, ima protektivnu ulogu. Što su više vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol „čisti“ krvne sudove.

Ukoliko imate problem sa povišenim lošim holesterolom, vreme je da svoj način života prilagodite okolnostima i uvedete vežbanje u svoj dnevni raspored. Navodimo vam vežbe prigodne za borbu protiv visokog holesterola, a mogu se prilagoditi svakom stepenu kondicije i poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Šetnja

Da, možda zvuči isuviše lako. Ali šetnja, posebno brza šetnja, odličan je način da ojačate svoje srce. Upravo zato je najčešće preporučeni tip vežbe od strane kardiologa.

Možete šetati bilo gde i bilo kada. Sve što vam treba je udoban par patika. Izađite u kratku šetnju tokom pauze za ručak ili dužu šetnju vikendom. Možete slušati muziku, podcast ili šetati sa prijateljem. Zašto brza šetnja? Zato što:

– tokom šetnje postoji minimalna mogućnost povrede

– angažuju se velike mišićne grupe

– brzom šetnjom se ostvaruje povoljan uticaj na kardiovaskularni, respiratorni, koštani i mišićni sistem.

– ovu fizičku aktivnost možete sprovodite bilo gde, pod različitim vremenskim uslovima kao i sa minimumom troškova

Trening sa opterećenjem

Trening sa opterećenjima će vam pomoći da izgradite mišićnu masu i sagorite masti. Ovu vrstu treninga možete izvoditi u teretani, ali i kod kuće, koristeći sopstvenu težinu. Tačno je da vam teretana pruža mnoštvo različitih sprava i tegova koji će vam olakšati i ubrzati proces treniranja, ali takođe postoje vežbe koje apsolutno ne zahtevaju nikakve tegove i sprave. Njih možete raditi na bilo kom mestu i one se drugačije nazivaju i “Body-weight” vežbe.

Joga

Iako se možda ne čini tako, joga je odlična za zdravlje vašeg srca. Joga će vam pomoći da ojačate i tonirate mišiće. Određene vrste joge zaista mogu povećati vaš broj otkucaja srca, a istovremeno pružiti smirenje koje će vam sniziti krvni pritisak.

Vožnja bicikla

Prosečna osoba telesne težine oko 60 kg za sat vremena okretanja pedala može da potroši i do 500 kalorija, a ona od 80 kg i do 700! Osim za mršavljenje i jačanje mišića, vožnja bicikla je idealna za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano vozite, bez većih naprezanja. Kada vozite bicikl, vaše srce ubrzano radi. Ova kardio vežba je vrlo dobra za jačanje mišića srca i čisti vaš sistem, jer se sa pojačanom cirkulacijom krvi poboljšava i protok limfe.