riznica zdravlja

Pojava beličastog kruga na oku: Znak visokog holesterola?

Sistemske bolesti poput dijabetesa i stanja poput visokog krvnog pritiska mogu se otkriti tokom rutinskog pregleda kod lekara. Kakva je veza između povišenog nivoa holesterola i promena na oku?

23.09.2021

Pojava beličastog kruga na oku: Znak visokog holesterola?

Oči se često smatraju „ogledalom duše“, a u medicini se češće koriste kao prozor u celokupno zdravlje pacijenta.

Oči se mogu promeniti na mnogo načina sa godinama, ali neke od ovih promena mogu ukazivati i na druge zdravstvene probleme u organizmu kojih niste bili svesni. Sistemske bolesti poput dijabetesa i stanja poput visokog krvnog pritiska mogu se otkriti tokom rutinskog pregleda kod lekara. Kakva je veza između povišenog nivoa holesterola i promena na oku?

Šta je,,beli krug na rožnjači’’?

Rožnični luk, inače poznat kao arcus senilis za starije osobe ili arcus juvenilis za mlađe od 40 godina, obično je stanje povezano sa godinama koje stvara talog holesterola, fosfolipida i triglicerida u „luku“ na gornjoj ili donjoj strani unutar rožnjače. Vremenom, luk može narasti i zaokružiti čitavu rožnjaču, stvarajući beli, sivi, plavi ili žućkasti „obris“, tako da deluje kao da je šarenica promenila boju.

Taj beličasti krug može ukazivati na različite zdravstvene probleme, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol, aterosklerozu i promene koje taj proces izaziva na krvnim sudovima. Ova veza je otkrivena još 1852. godine, kada je patolog Rudolf Virhov sugerisao da postoji veza između pojave beličastih naslaga na rožnjači i povišenog nivoa holesterola. Ovo je bila kontroverzna tema, čija je diskusija trajala dugi niz godina, ali nedavna istraživanja su pokazala da je njegova hipoteza možda tačna.

Međutim, uprkos promenama do kojih dovodi u fizičkom izgledu oka, takva promena najčešće ne bi trebala uticati na vid.

Kako se razvija?

Ovo stanje se obično razvija sa godinama i može se naći u skoro 60% osoba između 50 i 60 godina, ali se taj procenat penje na skoro 100% kod pacijenata starijih od 80 godina. Takođe, češće pogađa mušku populaciju.

Stvaranje beličastog kruga na rožnjači obično je uzrokovan depozitom lipida koji se razvija na rubu rožnjače i povezan je sa usporavanjem metabolizma lipida kako pacijent stari. Kada se razvije kod pacijenata mlađih od 40 godina, to može ukazivati na ozbiljniju situaciju i zahteva pregled lekara.

Kako to utiče na vaš vid i zdravlje?

Ako se beličasti krug rožnjače razvije kao rezultat starenja, to obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, kod pojedinaca mlađih od 40 godina bi mogao ukazivati na povišen nivo holesterola u organizmu.

Viši nivo holesterola i triglicerida mogao bi ukazivati na povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kao i od moždanog udara.

Šta treba da radite?

Ne postoji specifičan lek za arkus senilis. Samo stanje zapravo nije štetno za vaše oči ili zdravlje očiju. Međutim, ako primetite beli, žuti, sivi ili plavi prsten ili obris koji se formiraju oko vaše šarenice, trebalo bi da posetite svog oftalmologa radi pregleda očiju. Oftalmolog vam može pomoći da utvrdite da li su vaši simptomi benigni ili ukazuju na razvoj većeg problema.

Možda će vam takođe biti preporučeno da proverite krv i proverite nivoe holesterola i triglicerida. Vaš lekar može preporučiti promene načina života poput ishrane i vežbanja Ili vam, ukoliko za tim ima potrebe, uvesti u terapiju neki suplement ili lek koji će vam pomoći da snizite nivoe holesterola.

Nemojte čekati, svako jutro pogledajte svoje oči u ogledalu. One zaista jesu ,,prozor u naš organizam’’.