riznica zdravlja

Bolesti srca i krvnih sudova – kako ih sprečiti?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 17,5 miliona ljudi umrlo je od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara u 2012. godini.

25.07.2021

Bolesti srca i krvnih sudova – kako ih sprečiti?

Dobra vest je, međutim, da se 80% prevremenih srčanih i moždanih udara može sprečiti. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i nekorišćenje duvanskih proizvoda ključevi su prevencije. Provera i kontrola faktora rizika za srčana oboljenja i moždani udar poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i visokog šećera u krvi ili dijabetesa je takođe veoma važna.

U osnovi većine bolesti srca i krvnih sudova je bolest ateroskleroza. Ovaj proces može početi vrlo rano, a ono što mi možemo da učinimo jeste da na vreme delujemo na takozvane faktore rizika koji utiču na njen nastanak i razvoj.

U toj kategoriji faktora rizika postoje oni na koje ne možemo da utičemo, a to su pol, starost, genetske predispozicije, i oni na koje možemo da utičemo – visok krvni pritisak, povišen holesterol, šećerna bolest, fizička neaktivnost.

Srećom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da biste smanjili šanse za pojavu srčanih oboljenja, a neke od njih su:

  1. Redovna kontrola nivoa krvnog pritiska
  2. Održavanje nivoa holesterola u krvi u granicama normale
  3. Redovna kontrola nivoa šećera u krvi
  4. Održavanje telesne težine
  5. Zdrava ishrana
  6. Redukcija stresa
  7. Adekvatna fizička aktivnost