riznica zdravlja

Šta je to dobar holesterol?

Količina dobrog holesterola u krvi ostaje važan faktor za sprečavanje razvoja srčanih bolesti bez obzira na nivo lošeg holesterola.

25.07.2021

Šta je to dobar holesterol?

Kada saznamo da imamo povišen holesterol, obično izbegavamo da unosimo namirnice koje ga sadrže i kupujemo namirnice koji imaju oznaku „bez holesterola“. Međutim, važno je znati da postoji loš , ali i dobar holesterol, koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Dobar holesterol ili HDL ima višestruku ulogu u našem organizmu, ali pre svega protektivnu jer „čisti“ naše krvne sudove.

Najveći rizik za nastanak ateroskleroze i posledičnih oboljenja srca i krvnih sudova predstavlja premalo dobrog (HDL) holesterola, a previše lošeg (LDL) holesterola

Dakle, najbolje što možete učiniti da sačuvate zdravlje svog srca jeste da povećati nivo dobrog holesterola. Iako zvuči komplikovano, moguće je, uz mnogobrojna prirodna rešenja.

Prva i najvažnija stvar jeste unos određenih tipova masnoća. Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama su obavezne za osobu koja želi da poveća nivo dobrog holesterola. Savet je da se redovno konzumira riba bogata omega-3-masnim kiselinama, da se koristi maslinovo ulje, laneno seme, koštunjavo voće. Sa druge strane, zasićene masne kiseline se nalaze u određenim tipovima mesa i mlečnim proizvodima, i one će pokrenuti stvaranje lošeg holesterola, pa se svakako savetuje smanjenje njihovog unosa. Trans masti su najgora vrsta masnoća za vaš organizam. One su napravljene veštačkim putem, pa se savetuje njihova potpuna eliminacija iz upotrebe.

Hrana kao lek

Ovo je spisak namirnica koje će uticati na povećanje dobrog holesterola:

  1. maslinovo ulje,
  2. crveno vino,
  3. avokado,
  4. koštunjavo voće, posebno badem,
  5. ovsene pahuljice.

Bilo bi dobro da istovremeno povedete računa o redovnoj fizičkoj aktivnosti, dobroj regulaciji svoje telesne težine, prestanete da pušite, a možete početi da koristite prirodne suplemente.