riznica zdravlja

Redovni lekarski pregledi čuvaju glavu

Odvojite vreme za redovne lekarske preglede jer večina bolesti se može preduprediti i sprečiti ako se simptomi prepoznaju na vreme.

13.08.2021

Redovni lekarski pregledi čuvaju glavu

Preventiva glavu čuva!

Odvojite vreme za redovne lekarske preglede jer večina bolesti se može preduprediti i sprečiti ako se simptomi prepoznaju na vreme. Akcenat ćemo u tekstu staviti na žene, jer se one pravdaju nedostatkom vremena za odlazak na lekarske preglede, da su isti skupi, da ne mogu dugo da čekaju u redu, a neke ih ne obavljaju iz straha.

U dvadesetim, opšti lekarski pregled je dovoljno uraditi na svakih pet godina. Mlade žene koje nemaju nikakve promene zdravstvenog stanja trebalo bi da jednom u šest meseci odu na ginekološki pregled. Jednom mesečno, najbolje posle menstruacije, treba same da pregledaju dojke.

U ovim godinama nisu neophodne posebne analize krvi, ali bi trebalo proveriti nivo holesterola. Ukoliko su rezultati normalni, analizu ponovo uraditi za tri godine.

Redovno meriti krvi pritisak. Ukoliko se jave problemi sa vidom, javiti se oftalmologu, a na redovne preglede kod ovog specijaliste ići svake druge godine.

Jednom godišnje ići kod zubara na redovan pregled i, ukoliko je potrebno, na skidanje kamenca.

U tridesetim, obavezne su redovne posete zubaru i očnom lekaru. Treba pratiti promene na koži, posebno na mladežima.

Takođe, nastaviti sa samopregledom grudi. Ako je neko u porodici imao rak dojke, treba ići i na ultrazvučni pregled, a ukoliko doktor smatra da ima potrebe, daće uput i za mamografiju.

Jednom godišnje obavezno treba uraditi PAPA test, kako bi se na vreme uočile eventualne promene na grliću materice. Žene koje planiraju trudnoću treba da znaju da to zahteva dodatne odlaske ginekologu.

Proveriti nivo lipida u krvi; ako je rezultat normalan, kontrolu zakazati za godinu dana. Povišen nivo masnoća u krvi glavni je uzrok nastanka arterioskleroze, koja dovodi do srčanih oboljenja.

Već od četrdesete godine jednom godišnje treba ići na mamografski pregled, koji može da otkrije karcinom u najranijoj fazi. Isto tako, jednom u godinu dana treba uraditi vaginalni ultrazvučni pregled, kao i proveru hormona štitne žlezde.

Nastaviti sa godišnjim pregledima kod zubara i obavezno skidati kamenac. Na oftalmološke preglede ići na svake dve godine, a posle 45. obavezno uraditi detaljan pregled na glaukom.

Takođe, nastaviti sa redovnom kontrolom krvnog pritiska. Ako je nivo holesterola i dalje u normali, proveravati ga na svakih pet godina.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod žena između 40 i 50 godina, pa EKG i ultrazvuk srca treba raditi na svakih pet godina.

Obavezna je i provera nivoa šećera u krvi, kako bi se predupredio dijabetes. Žene u ovom periodu dobijaju najviše kilograma, pa lekar može savetovati poseban režim ishrane, kao i redovnije vežbanje. Jednom u pet godina obaviti kompletan sistematski pregled.

Sa ulaskom u pedesete preporučuje se redovno vakcinisanje protiv gripa. Treba nastaviti sa redovnim kontrolama kod očnog lekara i stomatologa i obavezno proveravati krvni pritisak.

Jednom godišnje ići na mamografiju i raditi EKG. Proveravati nivo šećera u krvi jednom u godinu dana, a u slučaju gojaznosti i češće.

U menopauzi se povećava rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze – zato treba uraditi test gustine kostiju, čime se utvrđuje stepen rizika od nastanka osteoporoze i preloma. Bez obzira na rezultat, treba uzimati dodatne količine kalcijuma i magnezijuma.

Jednom godišnje treba uraditi vaginalni ultrazvučni pregled. U ovom periodu poželjno je uraditi kolonoskopiju, jer se pregledom debelog creva otklanja rizik od razvoja polipa ili carcinoma

U šezdesetim jednom godišnje treba ići na mamografiju, kod kardiologa i na pregled karlice i uraditi PAPA test.

Svake dve godine treba ponoviti testove gustine kostiju. Više od 50% žena ove dobi boluje od osteoporoze.

Svakih pet godina uraditi, jer kod žena nakon šezdesete godine raste rizik od raka debelog creva.