riznica zdravlja

Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je da proizvodi koji sadrže ovas mogu nositi natpis da pomažu sprečavanje razvoja srčanih oboljenja.

31.08.2021

Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je da proizvodi koji sadrže ovas mogu nositi natpis da pomažu sprečavanje razvoja srčanih oboljenja.

Ovas, međutim, nije zaslužan samo za to. Ova „superhrana”, kako ga ponekad nazivaju, povoljno utiče na metabolizam, sistem organa za varenje, reguliše nivo šećera u krvi, a postoje studije koje ovas povezuju i sa smanjenjem rizika od malignih bolesti.

Ipak, čak i ako ne marite previše za ove zdravstvene benefite, ovas možete posmatrati i jednostavno kao odličan izbor za doručak. Nizak glikemijski indeks obezbediće stabilan nivo šećera u krvi, pa ćete biti siti dugo, a kako nema glutena, ova žitarica neće izazvati osećaj težine u stomaku.

Od ovsa se može pripremiti ovsena kaša, smuti (smoothie), ovseni kolačići, „ovas preko noći”, kao i granole.

Granole – Ovsene pahuljice pomešajte sa orašastim plodovima i suvim voćem po izboru. Dodajte meda tek koliko da se masa uveže i mrvicu soli, a onda smesu rasporedite po plehu za pečenje i pecite 10-15 minuta. Ukoliko je potrebno povremeno promešajte. Hrskavu i zdravu granolu, kada se ohladi, možete čuvati u tegli ili metalnoj kutiji danima, a ujutru je kombinujte sa grčkim jogurtom i svežim voćem.

Ovsena kaša – Jedan od najjednostavnijih načina za uživanje u ovsu jeste ovsena kaša. Za kašu je najbolje upotrebiti lomljene ovsene pahuljice, a možete je kuvati u vodi ili mleku, kravljem ili nekom biljnom mleku. Zasladite po potrebi medom ili agavinim sirupom i dodajte cimet. Ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu, za ovaj zdravi doručak će vam trebati svega 2 minuta.

Smuti – Ako dan počinjete mešavinom izblendanog voća, prepočujemo da u blender ubacite i dve kašike ovsenih pahuljica. Osim poboljšanja teksture, ovsene pahuljice učiniće da duže ostanete siti, daće vam dodatnu dozu vlakana neophodnih za dobro varenje.

Ovseni kolačići – Iako vam se na prvu pomisao može učiniti da je pravljenje kolačića previše aktivnosti za jutarnji obrok, sa ovima to nije slučaj. Pomešajte ovsene pahuljice i prethodno izgnječenu što zreliju bananu. Od ove smese pravite kolačiće, neka mera za jedan bude veća supena kašika smese, koje ćete rasporediti po plehu za pečenje. Pecite ih desetak do petnaest minuta, pri čemu je dobro da proveravate da se ne prepreku. Preporučujemo upotrebu papira za pečenje, kako ne biste napravili sebi previše oko pranja posuđa, a kolačiće, čim se prohlade, konzumirajte uz kafu ili sok od ceđenih citrusa.